Aktuális

Így öltözz bringázáshoz – tanácsok Kézsmárki Tamás ridertől

Akik rendszeresen követik a Decathlon eseményeit, azoknak minden bizonnyal ismerős lehet Kézsmárki Tamás neve. A B’twin nagykövet Rider írásait gyakran olvashatjátok a Decathlon Blogján, illetve a tavalyi Kerékpáros Családi napon Ti is találkozhattatok vele személyesen. Tomi ezúttal szintén a május 4-én megrendezésre kerülő kerékpáros nap kapcsán lát el benneteket jó tanácsokkal, melyeket érdemes megfogadni.


Két és fél hét múlva rendezzük meg a Velence korzón a 2. Decathlon Kerékpáros Családi napot. Tavaly tanácsot kaptatok a felkészüléshez, idén pedig szeretnék megosztani pár olyan öltözködési praktikát, ami hasznos lehet nem csak ezen a napon, hanem más bringás túrákon, edzéseken, vagy csak egy hétvégi kiruccanás alkalmával.

A bukósisak nem kötelezően előírt felszerelés a bicajozáshoz, de ajánlott! A helyes méretválasztás a legfontosabb:

  • A homlokunk mindig legyen benne a bukóban, a szalagok ne tekeredjenek meg.
  • Az állon ne fojtson, de ne is lobogjon.
  • Ha megrázzuk a fejünket, ne forogjon a bukó, tehát kellően szorítsuk meg a hátsó tekerőt.
  • Esetleg érdemes lehet egy vékony kendőt a sisak alá venni, amit a nagy meleg alkalmával be tudunk vizezni.

Ne feledkezzünk meg a szemünk védelméről sem! Bicózáshoz mindig vegyünk fel UV szűrős napszemüveget. Ez nem csak a nap sugaraitól, hanem a szembejövő bogaraktól és a felpattanó kavicsokkal szemben is védelmet nyújt.

Decathlon biciklis kiegészítők

A felsőruházat tekintetében az tanácsolom , hogy kerüljük a pamut pólókat és válasszunk egy kerékpáros mezt! De ez miért is jó? Sokkal kényelmesebb, jobb a légáteresztő képessége. Ne feledjük a zsebeket hátul, ahova számtalan hasznos kiegészítőt tudunk pakolni (belső, pumpa, zselé, müzli, mobiltelefon, stb.)! Jut eszembe, mobiltelefon! Ha visztek magatokkal bicajozásra mobilt és a mez zsebébe rakjátok, mindig tegyétek bele egy vízhatlan zacskóba vagy tokba, nehogy beázzon. A méretválasztásnál ügyeljünk, hogy legyen testhez feszülő az a mez, hiszen nem vitorlát veszünk fel! 🙂

Alsóruházat. Mindenképpen javaslok egy jó minőségű bicajos nadrágot, amiben egy jó minőségű betét van. Sokatoktól hallom a beszélgetések során, hogy nyom a nyereg a bringázások alkalmával. Ezen lehet, hogy segíthet egy nadrág, de fontos a helyesen beállított kerékpár. A nadrág méretválasztásánál is fontos szempont, hogy ne gyűrődjön a combon és a lágyéknál. Legjobb egy kantáros gatya, mert nem forog el és nem lóg ki belőle a Rider dereka.

Van még egy fontos ruhadarab, amiről szót kell ejteni… Ez a kesztyű. Miért is jó, ha ezt a kiegészítőt viseljük? A védelmünk tekintetében nagyon hasznos tud lenni. Egy esésnél a reflexünk azt diktálja, hogy a kezünk legyen az első, amivel tompítunk. Gondoljunk csak bele, egy kavicsos úton mi történne a tenyerünkkel, ha nem viselnénk kesztyűt…? Valamint egy forró napon az izzadság letörlésére is alkalmas. Szóval a bringás ruhatárunkból semmiképpen se felejtsük ki!

Van még számomra két nagyon praktikus kiegészítő, amiről írni szeretnék. Az egyiket talán mindenki ismeri, ez a szélmellény. Az elülső része véd a széltől, a hátulsó pedig engedi kipárologni az izzadságot. Ha nincs rá már szükség, be lehet rakni a mez hátsó zsebébe. Valamint a másik, ezt talán kevesebben ismeritek, ez a karmelegítő/karszár. Ez egy “cső”, amit a karunkra húzhatunk, ha szeles vagy, ha hűvösebb az időjárás.

Indulás előtt ne feledjétek a naptejet! Nem jó leégéssel kezdeni a kerékpáros szezont.

Ha kérdésed lenne fent leírtakkal kapcsolatban a rendezvényen találkozunk!

Decathlon biciklis ruha

Kapcsolódó rendezvény